• Varhaisrenessanssin aikana taiteilija tunsi arvonsa ja palkka vaihteli tilanteen mukaan. Taiteilija ja taiteen tilaaja sopivat keskenään teoksen ulkonäöstä,kuluista ja taiteilijan palkkiosta.
  • Fra Angelico (1387-1455) opiskeli alunperin käsikirjoitusten kuvittajaksi. Hän kuului dominikaanimunkkeihin ja luostariperinteet näkyivät hänen taiteessaan.Hänen henkilöhahmonsa perustuivat antiikkiin ja luonnonmukaisuuteen, vaikka niissä oli myös ylellisyyttä.

    955342.jpg
    Marian ilmestys 1445 fresko
  • Masaccion (1401-1428) ura oli lyhyt, mutta hänen tuotannostaan voidaan todeta varhaisrenessanssin alkaneen. Häneltä tunnetaan vain neljä teosta, joita pitää koossa hallittu keskeisperspektiivi. Kuuluisin teos on Pyhän Kolminaisuuden kuva, joka on Santa Maria Novellan kirkossa Firenzessä.

    955343.jpg
    Pyhä Kolminaisuus 1425
  • Sandro Botticelli (1445-1515) maalasi yksityiskohtaisen tarkkoja ja henkeviä muotokuvia. Botticellin tuotantoon kuuluvat vaikeaselkoisista mytologisista aiheista maalatut suuret temperamaalaukset.

    955346.jpg
    Venuksen Syntymä 1485 temperamaalaus
  • Keskeisperspektiivi: Renessanssin aikakaudella kehitettyä keskeisperspektiiviä käytettäessä taideteoksen tasopinnasta tulee kuin ikkuna toiseen maailmaan, johon katsoja voi kurkistaa. Toisinaan renessanssitaiteilijat pyrkivät soveltamaan taiteeseen tieteellisiä, matemaattis-geometrisiä menetelmiä. Ankarimmillaan maalaaminen edellytti jopa mekaanisten piirtimien käyttöä. Käytännössä keskeisperspektiivin periaatteet ovat kuitenkin yksinkertaiset ja ne pohjautuvat todelliseen havainnointiin.
    955301.jpg